2013. január 26., szombat

Amerika, Amerika!



Nagypapa búcsúlevelén a keltezés: 1913. május 25-e. Valószínűleg Németországban adta postára, de a borítékja elveszett. A levélben azt írja, május 29-én indul Amerikába az Amerika nevű hajóval. E. talál egy kiváló honlapot, az Ellis Island-ot, amelyen a bevándorlókra lehet keresni. Egyszerű esetben, mondja E. – igaz, egyszerű eset soha sincs, teszi mindjárt hozzá – a név alapján meg lehet találni a személyt. A Passenger record tartalmazza az illető nevét, nemzetiségét, az Amerikába érkezése előtti utolsó tartózkodási helyét, az érkezés dátumát, életkorát, nemét, családi állapotát, a hajó nevét és annak indulási helyét.


Az Amerika nevű hajó, amely főként Hamburg és Ellis Island között szállította a bevándorlókat


A bevándorlók keresésének legfontosabb forrás az Original ship manifest. Ez egy kérdőív, amelyet a bevándorlási tisztek az utasok kikérdezése alapján töltöttek ki, majd a kézírással felvett íveket önkéntesek vitték be az adatbázisba. A hallás után rögzített nevek kétszeresen is torzulhattak, hiszen a tisztviselőknek olyan helyiség- és személyneveket kellett le- illetve átírniuk, amelyeket addig sohasen hallottak. Így aztán érthető, ha az adatbázisban magyar helyiségnevek után kutatva szinte egyetlen ismerőssel sem találkozunk. Vajon melyik magyar település lehet Balarsvagas (Stefan és Marya Bujos lakhelye), Bereznini, Ormsuk, Kelcim, Kiskurina, Jamnica vagy Reczeg Piskol?

 Az Ellis Island-i nagy fogadóterem

Nagypapa levelében megírja, hogy május 29-én indul az Amerika nevű hajón. Az Amerika 1913. július 12-én érkezett New Yorkba. Cherbourgból 103, Cuxhavenből 207, Hamburgból 2042, Southamptonból 46 utast hozott. Ez mintegy 2400 személy. A „Ship” menüpont alatt a hajó fotóját és legfontosabb adatait is megtaláljuk. E szerint az Amerika befogadóképessége: 897 fő (420 első osztályú, 254 másod osztályú, 223 harmad osztályú férőhellyel). Ha hihetünk a számoknak, jó zsúfolt lehetett a hajó. A cherbourgi és a southamptoni utasok többsége amerikai állampolgár, a cuxhaveni és hamburgiak pedig kelet-európai kivándorlók, akik főként Oroszországból, Ausztriából, Magyarországról, Németországból érkeztek.

Bevándorlók egy hajó fedélzetén

Csakhogy nagypapa, Lipp Dezső nem szerepel az utaslistán. Minden Lippet – keresztnevüktől függetlenül – többször is megvizsgálunk (ezt a nevet nehéz elírni.) De nincs!

Hogy végül hogyan jutott nagypapa Amerikába, nem tudjuk. Annyi biztos, hogy 1919. október 15-i keltezéssel egy postai levelezőlapot ír édesanyjának, Lipp Ágostonnénak New Yorkból. A lapot Székesfehérvárra, Kígyó utcai lakásukra címezi. „Kedves édesanyám és családom! Egyelőre én rendben vagyok, hála istennek semmi bajom. Kérem édesanyámat és Margitomat, hogy tudassanak, mi minden történt ezen 4 borzalmas év alatt. Majd azután én is írok levelet, egyelőre csak lapot, mert nem tudom, megkapják-e. Ölelve, csókolva mindenkit: Dezső.”


Lipp Ágostonnéról, sajnos, nem őrzünk fényképet. K. P-től kaptam egy megsárgult fotót, amelyen feltételezése szerint dédnagypapa és felesége, Császár Júlia látható. Ha ez igaz, akkor a kép baloldalán levő, legidősebb gyermek a Dezső. Többször is megpróbáltam kinagyítani az arcukat és azonosítani vonásaikat. Hogy őszinte legyek, egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a képen Dezső nagypapa látható.

A képek forrása:

Lipp Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése